Kronik bir hastalığınız veya sürekli kullandığınız bir ilaç yoksa ihtiyacınıza uygun olarak gıda takviyelerini kullanmanızda bir sakınca yoktur. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza veya sağlık profesyoneline başvurarak takviye ürünleri kullanım programınızı ayarlamanız daha doğru olacaktır.
Birden fazla gıda takviyesi bir arada alınabilir. Kalsiyum emilimini artırmak için D vitamini, demir emilimini artırmak için ise C vitamini içeren bir gıda beraber alınabilir. Besinleri gıda takviyeleri yoluyla aynı anda almak veya besin kaynaklarıyla takviye etmek idealdir. Örneğin, C vitamininin emilimi artırıcı etkilerini elde etmek için demir takviyelerinizi bir bardak portakal suyu ile almak önemlidir.
Bir başka örnek de zerdeçal emilimini artırmak için zeytinyağı ve karabiber ile birlikte kullanılmasıdır. Ancak tüm gıda takviyeleri için aynı durum geçerli değildir. Bu nedenle hangi gıda takviyelerini aynı anda kullanabileceğinizi doktorunuza veya sağlık profesyoneline danışmanız daha doğru olacaktır.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller, az yağlı süt ürünleri, yağsız et ve balık gibi çeşitli yiyecekleri düzenli olarak tüketiyor ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyor iseniz bu durumda takviye gıdaya ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bununla beraber düzenli olarak besleniyor olsanız bile bazı durumlarda gıda takviyeleri kullanmanız gerekebilir.
Örneğin, 50 ve üzeri yaşta iseniz, iştahınız zayıf veya besleyici gıdalar almakta zorlanıyorsanız, kronik ishal, gıda alerjileri, gıda intoleransı veya karaciğer, safra kesesi, bağırsak veya pankreas hastalığı gibi vücudunuzun besin sindirimini etkileyen tıbbi bir rahatsızlığınız varsa, vücudunuzun besin sindirimini etkileyen sindirim sistemi ameliyatı olduysanız bu ve benzeri durumlarda takviye edici gıdaya ihtiyacınız olabilir.
Bu durumlara ek olarak vegan veya vejeteryan iseniz yine takviye edici gıda kullanmanız gerekebilir. Örneğin, B12 vitamini sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutar ve çoğunlukla et, balık ve süt gıdalarından gelir, dolayısı ile vegan ve vejeteryanların B12 vitamini takviyesi almaları önemlidir. Aynı şekilde, Omega-3 (balık yağı) kalp sağlığı yönünden önerilen bir gıda takviye ürünüdür. Farklı nedenler ile eğer balık tüketmiyor iseniz takviye edici gıda alınması önemlidir. Diğer özel konularla alakalı hangi vitamin veya gıda takviyesi kullanmanızın gerekli olduğunu konusunu doktorunuza veya sağlık profesyoneline danışarak öğrenebilirsiniz.
Her takviye edici gıdanın alınması gereken saat değişiklik gösterebilir. Aç karnına, tok karnına veya yemekle birlikte alabileceğiniz gıda takviyeleri olabileceği gibi sabah veya akşam saatlerinde almanız gereken gıda takviye çeşitleri de olabilir. Bununla beraber, sindirim uyku sırasında yavaşladığından dolayı, özel olarak belirtilmedi ise besin takviyesini gece geç saatlerde almak verimli bir emilim için sorun teşkil edebilir.
Multivitaminler, optimum fayda sağlanabilmesi için günün erken saatlerinde tüketilmelidir. Çoğu takviyenin, midenizi rahatsız etme olasılığını azaltmak ve emilimini artırmak için yiyeceklerle birlikte alınması tavsiye edilir. Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri, en az bir çay kaşığı yağ (yaklaşık 5 gram yağ) içeren bir yemek veya atıştırmalıkla birlikte alındığında daha iyi emilir.
Bu konuda yapılan araştırmalarda, probiyotikleri yemekle birlikte veya yemekten 30 dakika önce almanın, yemekten sonra almaktan daha iyi olabileceği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Yeterli miktarda sıvı alımı özellikle tablet veya kapsülün parçalanması, C ve B vitaminleri gibi suda çözünen besinlerin çözünmesi için önemli ve gereklidir.